Menu
Your Cart

Τι είναι το υγραέριο

Τι είναι το υγραέριοΣΥΣΤΑΣΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

Το υγροποιημένο αέριο πετρελαίων, ευρέως γνωστό ως LPG (Liquiefied Petroleum Gas), είναι ένα μείγμα υδρογονανθράκων, με κύρια συστατικά το προπάνιο και το βουτάνιο. Παράγεται κυρίως κατά την εξαγωγή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε ποσοστό 66%, αλλά και από τη διύλιση του πετρελαίου σε ποσοστό 34%. Το υγραέριο σε ατμοσφαιρικές συνθήκες βρίσκεται σε αέρια μορφή, ενώ μπορεί με ευκολία να υγροποιηθεί σε συνθήκες περιβάλλοντος με μικρή αύξηση της πίεσης του. Στο υγραέριο, με τη χρήση κατάλληλων ουσιών, προσδίδεται χαρακτηριστική οσμή με σκοπό να γίνεται αντιληπτή η παρουσία του σε περιπτώσεις διαρροής.

Που χρησιμοποιείται

Το υγραέριο είναι μια εναλλακτική πηγή ενέργειας πολλαπλών χρήσεων, εξαιρετικά οικονομική, οικολογική και εύκολη στη χρήση, ενώ χρησιμοποιείται σε πολλούς κλάδους και εφαρμογές, στις οικίες, στον εμπορικό τομέα, στη βιομηχανία, και στην αυτοκίνηση.

ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Η χρήση του υγραερίου ικανοποιεί, στον οικιακό τομέα, όλες τις ενεργειακές ανάγκες ενός νοικοκυριού (μαγείρεμα, παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, θέρμανση, ψύξη, συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, όπως και χρήση σε δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο). Το υγραέριο, επίσης, προσφέρει στον καταναλωτή εύκολη, οικονομική και εντελώς αυτόνομη χρήση και συντήρηση της εγκατάστασης. Επιπροσθέτως, στη θέρμανση, μεγάλη ευελιξία παρουσιάζει η χρήση των επίτοιχων λεβήτων οι οποίοι παρέχουν πλήθος πλεονεκτημάτων.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Εμπορικοί χώροι, Catering. Η πολύ εύκολη εγκατάστασή του και η άμεση χρήση του σε τιμές πραγματικά ανταγωνιστικές, η σταθερή απόδοσή του, η διαθεσιμότητά του σε όλες τις εποχές του χρόνου, όλο το 24ωρο και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας, εγγυώνται τη συνεχή ανάπτυξη της χρήσης του υγραερίου σε αυτό τον κλάδο.

Γεωργία & Κτηνοτροφία

Ξήρανση (καπνά, ρύζι, βαμβάκι, δημητριακά, τυρί, φρούτα, κ.λπ.) Ψήσιμο του καφέ. Κλίβανοι υπολειμμάτων αλεσμένων κρεάτων. Καύση και καταστροφή παρασίτων ανεπιθύμητων στις καλλιέργειες (ζιζανιοκτονία), όπου η χρήση του υγραερίου δεν μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, αντίθετα με τα χημικά προϊόντα. Εκτροφή πουλερικών (το υγραέριο εγγυάται την ομοιογενή διάχυση της θερμότητας, επηρεάζοντας θετικά την ανάπτυξη των πτηνών και μειώνει τη θνησιμότητα των νεοσσών). Θερμοκήπια (σταθερή λειτουργία που επιδρά θετικά στην ανάπτυξη των καλλιεργήσιμων φυτών).

Αθλητισμός

Η χρήση του υγραερίου είναι πολύ διαδεδομένη στις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται μακριά από το δίκτυο φυσικού αερίου ή το κόστος σύνδεσης σε αυτό είναι υπέρογκο. Η χρήση του δε, είναι πιο οικονομική για τη θέρμανση και για το ζεστό νερό στις ντουζιέρες.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Το υγραέριο είναι το ιδανικό καύσιμο για ορισμένους κλάδους που χρειάζονται, στο στάδιο παραγωγής, υψηλή θερμική ισχύ και σταθερή απόδοση στο σημείο χρήσης. Μερικοί κλάδοι που σήμερα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το υγραέριο είναι οι εξής: τροφίμων, μεταλλουργίας, υαλουργίας, παραγωγής χάρτου, κεραμικών, πολύτιμων μετάλλων, κατεργασίας δερμάτων, βαφών μετάλλων, θερμικής επεξεργασίας συνθετικών/ πλαστικών υλών, θερμοεπεξεργασίας των συσκευασιών από νάιλον/πλαστικό, ξήρανσης/αφαίρεσης βαφών, επεξεργασίας ρητίνης, αδιαβροχοποίησης, συγκολλήσεων, ξήρανσης γύψου με τη χρήση φλόγας, στα ναυπηγεία, σε ψυκτικές εφαρμογές, κ.λπ. Σαν προωθητικό σε φιάλες σπρέι ( αντικαθιστώντας τα CFC που ευθύνονται για την τρύπα του όζοντος και απαγορεύτηκαν με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ).

ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ

Όλος ο πλανήτης κινητοποιείται για να βρει εναλλακτικές λύσεις σε ό,τι αφορά στα παραδοσιακά καύσιμα ( βενζίνη και πετρέλαιο) που ευθύνονται κατά κύριο λόγο (25%) για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Το υγραέριο είναι η πιο αξιόπιστη εναλλακτική λύση, χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα διάβρωσης που προκαλούνται από τη μεθανόλη και την αιθανόλη. Επιπλέον δεν περιέχει: βενζόλιο, μόλυβδο και πολυμερείς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και σχεδόν καθόλου θείο. Έχει αποδειχτεί κατά αδιαμφισβήτητο τρόπο το οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος από τη χρήση του υγραερίου σε σύγκριση με τη βενζίνη, χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση του οχήματος. Επίσης, η Επιτροπή Εναλλακτικών Καυσίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει: «Το υγραέριο είναι μία από τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας που επιτρέπει την αντικατάσταση σε ποσοστό 20% (δεδηλωμένος στόχος) των συμβατικών καυσίμων». Στις Η.Π.Α. οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν προνόμια για τα αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο.

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

Το υγραέριο, λόγω των χαρακτηριστικών του, είναι εξαιρετικά κατάλληλο γι” αυτό τον κύκλο μετατροπής της ενέργειας, όπου η πρωτογενής ενέργεια, το υγραέριο, μπορεί να παράγει θερμότητα, ψύξη και ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας τις απώλειες, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και το κόστος. Η πολυπαραγωγή (σήμερα εφαρμόζεται ως επί το πλείστον στα θερμοκήπια) είναι η διαδικασία που δεν παράγει μόνο θερμότητα, ψύξη, ηλεκτρική ενέργεια, αλλά ανακτά τις εκπομπές του CO2 που δημιουργούνται από την καύση του υγραερίου και τις επαναφέρει στο θερμοκήπιο για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών.

Γενικές πληροφορίες για ασφαλή χρήση

Πληροφορίες για την ασφάλεια και την πυροπροστασία, προς τους χρήστες του υγραερίου Σκοπός αυτής της ενότητας είναι, να παρέχει στους καταναλωτές των υγροποιημένων αερίων καυσίμων, χρήσιμες πληροφορίες για την ασφαλή χρήση τους, υπηρεσίες γενικού χαρακτήρα και εξειδικευμένες οδηγίες για τις διάφορες τυπολογίες χρήσης, οι οποίες, σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστούν τα νομοθετικά κείμενα και τους κώδικες καλής πρακτικής, που κάθε καταναλωτής πρέπει αυστηρά και ολοκληρωτικά να τηρεί.

ΟΣΜΗ

Το υγραέριο που παραδίδεται στον καταναλωτή έχει εμπλουτιστεί με ειδικές ουσίες (μερκαπτάνες) που έχουν δυσάρεστη χαρακτηριστική οσμή, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτό σε περιπτώσεις διαρροών.

ΕΞΑΤΜΙΣΗ

Το υγραέριο συσκευάζεται σε υγρή μορφή σε φιάλες. Σε μια φιάλη γεμάτη, ποσοστό περίπου 80% του εσωτερικού όγκου (κάτω τμήμα) καταλαμβάνει το υγροποιημένο LPG και ποσοστό 20% (άνω τμήμα) καταλαμβάνει το αεριοποιημένο LPG.

Όταν ανοίγουμε τη βάνα, ένα ποσοστό του υγραερίου που είναι σε υγρή κατάσταση εξατμίζεται, απορροφώντας θερμότητα διαμέσου των μεταλλικών τοιχωμάτων της φιάλης που έρχεται σε επαφή με το υγρό.

Όμως, όταν η φιάλη χρησιμοποιείται ψύχεται. Εάν η κατανάλωση του υγραερίου ξεπερνά τις δυνατότητες τροφοδότησης της φιάλης, η υγρασία της ατμόσφαιρας μπορεί να συμπυκνωθεί στα τοιχώματα της ίδιας της φιάλης και να την παγώσει, οπότε σταματά η παροχή υγραερίου και συνεπώς η καύση.

ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ

Η πυκνότητα του υγραερίου είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του αέρα και γι' αυτό θεωρείται «βαρύ αέριο». Συνεπώς, σε περίπτωση απελευθέρωσής του στην ατμόσφαιρα (π.χ. σε περίπτωση διαρροής), έχει την τάση να κατακάθεται στο κάτω τμήμα του χώρου, αντίθετα με το φυσικό αέριο, που είναι πιο ελαφρύ από τον αέρα και έχει την τάση να ανεβαίνει προς τα πάνω.

ΑΝΑΦΛΕΞΗ

Το υγραέριο που αναμειγνύεται με την ατμόσφαιρα σε συγκεκριμένα ποσοστά όγκου (από 2% έως 10% υγραερίου προς αέρα), σχηματίζει ένα μείγμα εύφλεκτο, που ανάβει αμέσως ακόμα και από μια μικρή σπίθα (π.χ. ακόμα και από σπινθήρα ηλεκτρικού διακόπτη) ή με τη φλόγα ενός σπίρτου ή εστίας, ακόμα και με την αντίσταση μιας ηλεκτρικής σόμπας ή με την κάφτρα ενός τσιγάρου.

Το υγραέριο δεν είναι τοξικό, αλλά προκαλεί ασφυξία σε μεγάλες συγκεντρώσεις, γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η εισπνοή του. Στην υγρή κατάσταση, εξαιτίας της πολύ γρήγορης εξάτμισής του, εάν έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και εγκαύματα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αποφεύγεται η επαφή με αυτό και να τηρούνται αυστηρά οι ακόλουθες προφυλάξεις:

  • Πριν απο την αγορά και την εγκατάσταση, αλλά και τη μεταφορά των συσκευών υγραερίου από ένα μέρος σε κάποιο άλλο, είναι απαραίτητη η συμβουλή/ εκτίμηση από έναν πιστοποιημένο εγκαταστάτη που θα ελέγχει κατά πόσο είναι κατάλληλες οι συσκευές και μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα στη θέση που σκοπεύουμε να τις τοποθετήσουμε.
  • Στην περίπτωση που οι συσκευές δεν είναι κατάλληλες, θα πρέπει να υποστούν εργασίες μετατροπής. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε βλάβες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους για την ασφάλεια. Αυτές οι εργασίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο από εξειδικευμένους τεχνίτες ή από κέντρα τεχνικής εξυπηρέτησης.
  • Οι μηχανισμοί ασφαλείας, ελέγχου και αυτόματης ρύθμισης, που βρίσκονται σε κάθε συσκευή, δεν πρέπει να τροποποιούνται, παρά μόνο από τον κατασκευαστή της συσκευής και με δική του ευθύνη.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Όταν αναφερόμαστε στο υγραέριο, θα πρέπει να σεβόμαστε επίσης κάποιους αυστηρούς κανονισμούς. Η προστασία και η ασφάλεια, επιβάλλει τους ακόλουθους κανονισμούς σε κάθε ενδιαφερόμενο:

• Το δίκτυο του υγραερίου θα πρέπει να ακολουθεί τους τεχνικούς κανονισμούς που προβλέπονται από τη Νομοθεσία ανάλογα με την κατηγορία και τον τύπο της εγκατάστασης.
• Οι συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν (λέβητας, θερμοσίφωνας, κουζίνα κ.λπ.), θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις αναγκαίες προϋποθέσεις κατασκευής που ορίζει η Νομοθεσία και οι ισχύοντες τεχνικοί κανονισμοί.
• Η συντήρηση των συσκευών θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΗΜΑ

Η ευρωπαϊκή οδηγία 90/396/CE καθορίζει ότι οι συσκευές υγραερίου θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με αυτή.
Για την απόκτηση του δικαιώματος σήμανσης με το σήμα CE, οι κατασκευαστές θα πρέπει να ακολουθούν τις διατάξεις ασφαλείας που καθορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία 90/396/CE.

We use cookies to provide you with the best browsing experience possible! By continuing to navigate you agree to their use.